etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Asellus Oy

Asellus Oy – luonnonyrteistä liikeideaksi

Asellus Oy:n Jukka Aittala tietää mikä on Suomen suosituin tiainen. Sehän on tietenkin maistiainen. Ja maisteltavaa Asellus Oy:n tuotteissa riittääkin. Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluvat erilaiset luonnonyrteistä valmistetut juomat, hyytelöt, siirapit ja marmeladimakeiset. Mahtavien makuelämysten lisäksi kauniit pakkaukset ja etiketit takaavat sen, että Asellus Oy:n tuotteet sopivat oman käytön lisäksi loistavasti esimerkiksi tuliaisiksi ja lahjoiksi.

Liikeidean tausta ja yrityksen perustaminen

Turkulainen Jukka Aittala päätyi luonnontuotealan yksityisyrittäjäksi huomattuaan, että yrittäjänä oleminen sopi hänen luonteelleen parhaiten. Aikaisemmalta koulutukseltaan Aittala on metsätalousinsinööri. Hän on työskennellyt Turun kaupungilla metsätyönjohtajana sekä Metsäkeskuksella suunnitteluesimiehenä. Joten jo koulutuksensa ja aikaisemman työkokemuksensa puolesta Aittala on ollut luonnon kanssa tekemisissä eikä luonnontuoteala ollut hänelle täysin vieras.

Luonnonyrttien pariin Aittala sanoo ”eksyneensä” sen jälkeen, kun hän vuonna 1994 kävi Porin Metsäopistossa Ekotuotannon jatkolinjan, josta hän valmistui keruutuoteneuvojaksi. Jatkolinjalla tuli esille muutama yrttiresepti, joita Aittala menestyksekkäästi kokeili ja tykästyi niihin niin paljon, että otti seminaarityönsä aiheeksi uusien yrttituotteiden kehittelyn ja niiden koemarkkinoinnin. Koemarkkinointi oli suunniteltu alun perin vain yhden lauantain mittaiseksi, mutta kauppa kävikin niin hyvin, että Aittalalla vierähti ”koemarkkinoinnin” parissa peräti kahdeksan kuukauden lauantait. Tämä antoi hänelle varmuuden siitä, että tuotteita kannattaa ryhtyä valmistamaan yrityspohjalta. Näin Asellus Oy näki päivänvalon loppuvuodesta 1997.

Kumppanit, yhteistyötahot ja tuki yritystoimintaan

Kumppaneita ja yhteistyötahoja yritystoimintaansa Aittala löysi erilaisilta kursseilta, kuten esimerkiksi aikaisemmin mainitulta Ekotuotannon jatkolinjalta sekä myös Elintarvikevalmistuksen jatkolinjalta ja yrittäjäkurssilta. Myös muilta lyhyemmiltä kursseilta sekä messuilta on löytynyt sopivia kumppaneita ja yhteistyötahoja. Aittala mainitsee myös, että ”Kun noita asioita tuli neljä vuotta valmisteltua ja harkittua, niin eri vaiheissa tutustui sellaisiin tahoihin, joista on ollut myöhemmin apua”. Aittalan aloittaessa yritystoimintaansa Internet ei ollut vielä kovinkaan yleisesti käytössä, mutta yrittäjän mukaan sieltä löytyy nykypäivänä apua lähes asiaan kuin asiaan, tai ainakin Internetistä saa hyviä vinkkejä mistä apua voi saada.

Hyvää apua ja tukea yritystoiminnan aloittamiseen Aittala sai muutamalta konsultilta. Myös muilta pienyrittäjiltä sai paljon apua. Aittalan mukaan he antoivat anteliaasti neuvoja uudelle yrittäjälle. Myös laite- ja tarviketoimittajilta sai monia hyödyllisiä vinkkejä. Taloudellista tukea Asellus Oy sai viranomaisilta starttirahan ja EU-tuen muodossa.

Vaikka tuore yrittäjä saikin paljon apua ja tukea yritystoimintansa aloittamiseen, hän olisi kaivannut vielä enemmän tietoa elintarvikkeiden valmistamisesta. Myös tuotteiden tarkempi analysointi olisi Aittalan mukaan ollut (ja on edelleenkin) tarpeellista, koska lähes aina asiakkaat kyselevät tuotteiden terveysvaikutuksista. Tällaiset tutkimukset ovat kuitenkin kalliita tehdä, joten ainakin toistaiseksi ne täytynee siirtää tulevaisuuteen.

Luonnonyrteistä tuotteiksi

Asellus Oy:n käyttämiä luonnontuotteita ovat männyn- ja kuusenkerkät, horsman-, kanervan-, voikukan- ja mesiangervonkukat, nokkosen-, mintun-, mustaherukan- ja vadelmanlehdet sekä terva-aromi. Männyn- ja kuusenkerkkää sekä horsmankukkaa yrittäjä kerää itse jonkin verran ja loput hän saa muutamalta lähialueella toimivalta kerääjältä. Muut tuotteisiin käytettävät yrtit tulevat eri toimittajilta, tällä hetkellä pääosin Savonlinnan Yrttipajalta. Välillä yrttien saamisessa on ollut hieman vaikeuksia, sillä yhteistyö kerääjien kanssa ei ole aina ollut ongelmatonta. Yrittäjästä riippumattomista syistä luvattua tavaraa ei ole aina saatu. Tämä on aiheuttanut välillä vaikeuksia yritystoiminnalle. Aittalan mukaan yrtit ovat siinä mielessä kiitollista raaka-ainetta, että niissä ei juurikaan ole katoja. Raaka-aineiden laadussa sen sijaan esiintyy välillä vaihteluita.

Aselluksen juomia on ollut saatavilla kuutta eri makua: mäntyä, kuusta, horsmaa, kanervaa, nokkosta ja vadelmaa. Hyytelöitä on saatavilla männyn, kuusen, horsman ja tervan makuisena. Siirapin makuvaihtoehtoja ovat kuusi, mesiangervo ja terva. Marmeladimakeisia saa mesiangervon ja tervan makuisena. Kolmen vuoden tauon jälkeen Aselluksen tuotevalikoimaan kuuluu myös taas mustaherukanlehtijuoma ja -hyytelö. Syksyllä tuotevalikoimasta löytyy lisäksi minttuhyytelöä ja -siirappia. Joulumyyntiinkin on suunnitteilla uusi tuote. Juomasekoituksiin sopivat lisättäväksi vaikkapa vesi, koivunmahla, kivennäisvesi, hunaja, valkoviini, gini ja maustamattomat viinat. Liha- ja riistaruokien höysteeksi sopivat erityisesti männyn- ja kuusenkerkkähyytelöt. Hyytelöt sopivat erinomaisesti myös leivonnaisiin ja kastikkeisiin tai nautittavaksi esimerkiksi juustojen ja keksien kanssa.

Yrityksen tuotteita on saatavissa tavallisten pakkausten lisäksi myös liikelahjapakkauksissa ja tilauksesta tuotteita voi saada myös normaalia isommissa pakkauskoissa. Tuotteita voi ostaa Asellus Oy:n varastosta sekä myös joistain herkku- ja lahjakaupoista ympäri Suomea, Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Jukka Aittala on käynyt tuotteineen myös muutamilla messuilla vuosittain ja tarkoituksena on jatkossa näkyä vielä enemmän erilaisilla messuilla.

Tuotteista saatu palaute on ollut pääosin myönteistä, tuotteita on kehuttu erilaisiksi, hyvänmakuisiksi ja -näköisiksi. Aittalan mukaan tuotteiden keskimääräinen elinkaari on kuitenkin vain noin kolme vuotta, joten jatkuvasti pitäisi kehitellä uusia tuotteita ja uudistaa vanhoja. Tällä hetkellä Aselluksen ylivoimainen suosikkituote on kuusijuoma.

Ympäristöasiat on otettu huomioon Asellus Oy:n toiminnassa. Yrityksen toiminta perustuu mahdollisimman luonnonmukaisiin ja ympäristöystävällisiin menetelmiin ja raaka-aineisiin. Tuotteissa käytetyt yrtit on kerätty puhtaista suomalaismetsistä. Vaikka yrityksen tuotteet eivät olekaan luomutuotteita, ne valmistetaan kuitenkin luomuperiaatteilla. Henkilökohtaisestikin ympäristöasiat ovat yrittäjälle tärkeitä: ”ainakin omalla toiminnallani haluan kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän”, Jukka Aittala sanoo. Hän pyrkii tuotteissaan välttämään keinotekoisia lisä- ja säilöntäaineita, koska Aittalan mukaan niissä on enemmän tai vähemmän haitallisia vaikutuksia, eikä niiden kaikkia haittavaikutuksia voida vielä edes aavistaa.

Yrittäjänä toimiminen ja alan tulevaisuus

Kysyttäessä mitä luontoalan yrittäjältä vaaditaan, huumorintajuinen Aittala lohkaisee: ”Samaa kuin yleensä yrittäjyydessä: runsaasti hullun vikaa! Siksipä minulla onkin hyvät edellytykset yrittäjäksi!”. Hieman vakavoiduttuaan Aittala mainitsee, että luonnontuotealalla joutuu aina varautumaan kaikkeen, esimerkiksi satovaihtelut voivat olla vuosittain suuriakin. Periaatteessa yrityksellä pitäisi olla aina parin vuoden varasto raaka-ainetta. Aittalan mukaan yrttipuoli on sillä tavalla helpompi, että säiden vaikutus raaka-aineiden satomääriin ei ole niin suuri kuin ehkä muiden luonnontuotteiden suhteen. Alan yrittäjältä vaaditaan Aittalan mukaan ”hulluuden” lisäksi myös tuotekehittelytaitoa ja innovatiivisuutta. ”Luonto on niin täynnä erilaisia upeita aromeja ja makuja, että tuotekehittelyllä olisi paljon mahdollisuuksia”, Aittala rohkaisee.

Jukka Aittala löytää luonnontuotealalta kuitenkin vielä kehitettävääkin. Yrittäjän mukaan luonnontuotteiden keruurenkaiden luominen olisi erittäin tärkeä asia. Tällä hetkellä lähes kaikki kerääjät keräävät luonnontuotteet mahdollisen leipätyönsä ohella. ”Eli välttämättä metsään ei mennä, jos työt eivät oikein maistu”, Aittala sanoo. Lisää ammattimaisuutta kaivattaisiin siis keräämiseen, sillä päätoimisilta kerääjiltä saatavat luonnontuotteet saapuvat aina ajallaan ja laatu on hyvä. Sivutoimisilla kerääjillä raaka-aineen laatu sen sijaan saattaa vaihdella ja he eivät ehkä aina mene lainkaan keräämään.

Yhden miehen yrityksessä itsenäisyys on iso plussa. Lisäksi työ on antoisaa, vaikkakin välillä luonnollisesti stressaavaa. Yksityisyrittäjä joutuu tottumaan myös siihen, että välillä tulee tehtyä liikaa töitä, eikä aina tule pidettyä tarpeeksi lomia. Aselluksen kiireisimpiä aikoja ovat touko-syyskuun välinen aika sekä marras-joulukuu, joka muodostaakin 35–40 % yrityksen liikevaihdosta. Tammi-huhtikuu on sen sijaan rauhallisinta aikaa, jolloin yrittäjä ehtii hieman huilatakin.

Jukka Aittalan mukaan luonnontuotealan tulevaisuus näyttää hyvältä: raaka-ainetta löytyy runsaasti ja Suomen metsät ovat pullollaan upeita makuja ja aromeja. Myös suomalaisten luonnontuotteiden puhtaus ja terveellisyys ovat tärkeitä menestystekijöitä. Muille luontoyrittäjyydestä haaveileville Aittala antaa neuvon: ”Ei pidä plagioida muiden tuotteita, vaan kehitellä uutta. Tuotteista pitää tehdä myös itsensä oloisia”.

Lisätiedot:

Asellus Oy
Jukka Aittala
Jyrkkälänkatu 4 E 147
20210 TURKU
Puh. 050 350 1419
Sähköposti: jukka.aittala@luukku.com

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry