etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Lapland Naturals

Lapland Naturals on pieni, luonnonkasveista hoitotuotteita valmistava perheyritys, joka sijaitsee Lapissa noin neljäkymmentä kilometriä Rovaniemeltä.

Marja-Leena Merkkiniemen perustama yritys tunnettiin aiemmin nimellä LapCream. Samannimisen tuotesarjan kehittely alkoi jo kymmeniä vuosia sitten. Nyt yrityksen ohjaimissa on tytär Katja Misikangas ja Marja-Leena on jäänyt enemmän taustatueksi.

Yritys tänään


Yritys toimii Marja-Leenan vanhalla kotitilalla metsän keskellä. Katjan mukana tilalle muuttivat myös hänen miehensä ja heidän kaksi lastaan.

Katja on kouluttautunut mm. hevoshierojaksi ja kuppariksi ja käynyt erilaisia luontaishoidon ja yrittäjäpuolen koulutuksia, joista on saanut paljon käytännön tietoa ja apua. Mutta paljon on asioita, joita hän on joutunut työn ohella oppimaan kantapään kautta. Lisäksi hänellä on käytännön työssä saatua perimätietoa.

Entinen navettarakennus (noin 100 neliömetriä ja varastotilat) on remontoitu verstastilaksi, jossa tuotteet valmistetaan käsityönä. Hoitolassa annetaan luontaishoitoja: turvesaunotusta, turvekapalohoitoja sekä kuppausta. Sen toiminta on pienimuotoista tällä hetkellä, sillä Katja on keskittynyt nyt enemmän tuotteiden kehittämiseen.

Marja-Leena ja Katja kuuluvat Merkkiniemen parantajasukuun, josta kansanparantajia löytyy niin pitkälle kuin sukua on selvitetty. Marja-Leenan pappa Albin Merkkiniemi oli erittäin tunnettu parantaja Kemijokivarressa. Jo Albin käytti paljon yrttejä ja turvetta hoidoissaan.

Yrityksen liikeidea onkin kansanperinne ja siinä käytetyt voimakkaat Lapin kasvit ja yrtit.

“Perusperiaatteena pidän, että raaka-aineiden täytyy olla ekologisia ja luonnonmukaisia. Pyrin käyttämään mahdollisimman paljon kotimaisia ja varsinkin lappilaisia raaka-aineita. Lapissa marjat ja kasvit ovat puhtaita ja niiden intensiivinen kasvukausi takaa suuren vaikuttavien aineiden määrän.”

Voiteet, yrttiöljyt, vartaloöljyt, hoitoturpeet, yrtti- ja hoitoteet ja hevostuotteet ovat yrityksen valikoimissa. Katja on myös kehittänyt tuotesarjan www.horsebynature.fi, sillä eläimet ovat aina olleet hänelle tärkeitä. LapCreamin tuotteita on tällä hetkellä noin 30-40 ja hevostuotteita (Horse by Nature) kymmenkunta.

Yrittäjänä toimimisessa tarvitaan intohimoa


Tärkeimpänä asiana yrittäjyydessä Katja pitää omaa intohimoa asiaan. Nyt luonnontuoteala ja muutkin luonnonarvot ovat nostaneet päätään: luomu, puhtaus, kotimaiset ja lappilaiset yrtit ovat tulleet esille, ja arvomaailma on muuttumassa. Luonnontuotealan yrittäjyys helpottuu tulevaisuudessa ja omalta kohdalta Katja on nyt ymmärtänyt, kuinka hyvän pohjan hän on saanut perhetaustastaan omalle yrittäjyydelle.

Katja on ollut puhumassa tilaisuuksissa luonnontuotealasta ja yrittäjyydestä. Näin hän tuo alaa ja yrittäjyyden eri mahdollisuuksia tunnetuksi. Hän myös kouluttaa muun muassa luonnonvaratuottajaopiskelijoita ja on mukana eri hankkeissa. Yrittäjä tekee yhteistyötä hoitoloiden ja jälleenmyyjien kanssa erilaisten tempausten ja tapahtumien merkeissä. Vuorovaikutus asiakkaiden ja muiden toimijoiden kanssa hoituu blogin Kansanparantajan perillinen ja facebookin kautta.

Luonnontuotteiden käyttö, monipuolinen työsarka


Tuotteissa käytettävät kasvit kerätään pääasiassa omilta mailta, esimerkiksi mesiangervo, kataja, suopursu, koivunlehti ja nokkonen. Lisäksi muutaman tilallisen kanssa on tehty sopimus katajan keräämisestä. Hoitoturve nostetaan omalta suolta.

Tuotannosta on noin 30 % peltoviljelyssä: väinönputkea, ruusunjuurta, piharatamoa ja kehäkukkaa. Luonnonvaraisilla pelloilla on puoliviljeltynä siankärsämöä. Sopimusviljelynä ulkopuolelta tulee kehäkukkaa, mesiangervoa ja siankärsämöä. 4H-yhdistys on hyvä yhteistyökumppani keruuapuna.

Kesä on sesonkia kasvien kanssa ja silloin onkin tuotepuolella hiljaista. Kesätapahtumissa ja messuilla käydään. Loppukesä ja syksy ovat kiireistä aikaa, silloin aloitetaan kasvien jalostaminen varastoon. Sadosta osa kuivataan, mutta suurin osa pakastetaan tuoreena. Isot erät jalostetaan heti eli uutetaan öljyyn tai tehdään suoraan tuotteeksi asti. Syksy on tuotevaraston rakentamisen aikaa.

Talvi on markkinointia ja tapahtumissa käyntiä, Katja käy antamassa koulutusta oppilaitoksissa ja käy muuallakin puhumassa. Se on yrittäjälle mukavaa vaihtelua normaalin arjen pakertamisen ohella.

Tulevaisuus


Yrittäjällä on paljon visioita ja rohkeutta, tarkoituksena tulevaisuudessa olisi kasvattaa tuotepuolta isommaksi. Myös vienti ulkomaille on tavoitteena. Hoitolan osalta onkin mietinnässä, miten sen kanssa jatketaan.

Katja näkee luontoalan lainsäädäntöpuolella olevan eniten työsarkaa ja pitää lainsäädäntöä jopa yrittäjyyttä rajoittavana tekijänä. Kasvien ja yrttien terveysvaikutuksia tutkitaan ja niihin panostetaan, mutta niitä ei saa mainita myyntipakkauksissa. Tämä luo epävarmuutta tuleville yrittäjille.

Kaiken kaikkiaan Katja puhkuu intoa: ”Luontoyrittäjyydessä on koko ajan uutta ja opittavaa. Se on sellainen sarka, että valmista ei tule koskaan, mielenkiintoinen ala, joka vie mennessään!”

Lisätiedot:

Lapland Naturals
Katja Misikangas
Jokelantie 1654
97675 Narkaus
P. 0400 391 656
info@lapcream.com
www.lapcream.fi

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry