etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Olkea, erikoispuuta ja työnäytöksiä


Olkea, erikoispuuta ja työnäytöksiä – käsillä tekemisestä yritystoimintaa

Telkän Ristosta tuli puu- ja käsityöalan yrittäjä vähän sattumankin kautta. Kulkiessaan 1970-luvun lopulla Orivedellä koneenkorjaustöissä nuori mies osui vanhan puualan taitajan traktoria korjaamaan. Mies sai houkuteltua Riston kansalaisopistoon kurssille, ja parin talven jälkeen joutoajat kuluivatkin jo puuverstaalla. Samalla takkiin tarttui puusta tekemisen erikoistaitoja. Vuosien varrella taidot ovat karttuneet varsinkin monipuolisen tekemisen kautta.

T:mi Telkkä perustettiin vuonna 1987. Vanhan taitajan kuoltua Risto oli ostanut verstaan työkaluineen itselleen. Samoihin aikoihin ammatinvaihdoskin oli tullut ajankohtaiseksi: sormet eivät tahtoneet kestää pakkasissa tehtäviä koneitten korjaustöitä. Pitkään harrastetusta puutöiden tekemisestä syntyi luontevasti uusi ammatti yrittäjänä. Osa tuotevalikoimasta ja asiakaskunnastakin sai alkunsa vanhan verstaan ”perintönä”.


Puusta yksilöllisiä tuotteita

Yrityksessä valmistetaan puusta käyttö- ja koriste-esineitä. Perinteisen mallisten kataja-astioiden lisäksi Risto valmistaa puusta esimerkiksi ruokailuvälineitä. Suosittuja ovat viime aikoina olleet puiset lautaset ja mukit. Tuotteita valmistetaan paljolti tilauksesta ja vaikkapa yrityksien tapahtumiin niiden omalla logolla varustettuna, mutta myös eri liikkeiden hyllyille.
Varsinkin kevät ja syksy ovat kiireistä aikaa. Vuosien varrella on siirrytty alkuvuosien autotallista omaan verstaaseen. Lisäksi puutavaraa ym. tarvikkeita varten on hankittu runsaasti varastotilaa, osin lämmintäkin.

Materiaalina yrityksessä käytetään mm. katajaa, visakoivua, pihlajaa, leppää, haapaa, raitaa ja lehtikuusta. ”Monia näistä erikoispuista pidetään turhaan roskapuuna”, Risto toteaa. Eri puista löytyykin sopivia ominaisuuksia eri käyttötarkoituksiin. Ulkonäön lisäksi vaihtelevat materiaalit tarjoavat muitakin aistielämyksiä. Kukapa ei olisi ihastellut katajaisen astian tuoksua!

Materiaalin hankinnassa on ollut oma järjestelynsä, mutta tällä hetkellä hyvän verkoston ansiosta erikoispuuta on varsin hyvin saatavilla. Pirkanmaan lisäksi puuta hankitaan lähimaakunnista. Toisinaan puusta pyydetään turhan kovaa hintaa, joka herkästi veisi omalta työltä katteen. Raakapuu on hankinnan jälkeen vielä kuljetettava verstaalle, sahattava ja kuivattava ennen kuin se on valmista työstettäväksi. Oma saha on antanut joustavuutta ja mahdollisuuksia yksilöllisiin töihin.


Olkityöt ja ohjelmapalvelut osana yrityksen toimintaa


Olkityöt tulivat vuosien varrella myös toimintaan mukaan. Risto onkin tullut monilla joulun edellä pidetyillä messuilla tutuksi olkipukkien ja -kranssien tekijänä. Yrityksille valmistetaan myös kuusiköynnöksiä ja -kransseja. Esimerkiksi vanhojen latojen laudoista Risto on valmistanut erilaisia kulisseja ja messurakenteita.

Työnäytökset ja erilaisten aktiviteettien järjestäminen tulivat yrityksen ohjelmaan osittain harrastuksen kautta. Koivuisten juomamukien ostaja tuli sattumalta käymään, kun Risto rakenteli messuille kullankaivuurakenteita. Tästä syntyi ajatus tarjota yritystilaisuuksiin oheisohjelmaksi erilaisia esittelyjä, joissa pääsee vieras itsekin kokeilemaan kullanhuuhdontaa tai käden taitoja. Palveluilla onkin ollut kysyntää.


Asiakkaat ja verkostot yrittäjän apuna

Tuotekehityksessä Risto on pyrkinyt kuuntelemaan asiakasta ja vastaamaan esitettyihin toiveisiin. Kysymyksistä ja ideoista on kehitettävä omia ideoita, sovelluksia ja ratkaisuja. ”Käsityöalan yrittäjältä vaaditaan jatkuvaa luomiskykyä”, Risto korostaa. Haasteena on se, että vakioasiakkaatkin kysyvät uusia tuotteita. Luomiskyvyn lisäksi vaaditaan vankkaa tietoa laatu- ja turvallisuusvaatimuksista. Nykyisin esimerkiksi lelujen valmistukseen on tarkat ohjeistukset. Tuotesuunnittelun ja ideoitten arvioinnin suhteen Ristolla on ollut hyviä kokemuksia projektista, jossa tukena oli asiantuntija ja yrittäjien verkosto. Ylipäätään Riston mielestä yrittäjien pitäisi olla vankasti mukana hankkeita suunniteltaessa ja toteutettaessa.

Yhteistyötä Risto pitää tärkeänä asiana. ”Verkoston kehittämisessä yrittäjien on nähtävä vaivaa”, Risto kannustaa. Kumppanuudet ja vastavuoroinen auttaminen on helpottanut monta kertaa mm. materiaalien hankinnassa ja erilaisten tuotepakettien kokoamisessa. Luontoyrittäjyysverkoston kautta on löytynyt uusia yhteistyökuvioita. Työtään Risto tekee pääosin itse, mutta suuriin tilauksiin on löytynyt apuvoimia. Lisäksi aina ei voi tarjota vanhoillekaan asiakkaille omaa palvelua. Tällöin voi hyvin tarjota toisen tuntemansa yrittäjän palveluita. ”Kumipallo tulee kyllä takaisin”, Risto tietää.

Risto Telkkä on toiminut usean vuoden ajan Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n hallituksessa. Yrittäjänäkökulman kuulemista ja yhteyksien lisääntymistä Risto pitää hyvänä asiana. Toiminnan kehittämiseksi Risto on miettinyt mm. erilaisten vuositeemojen käyttöönottoa. Eri materiaaleista ja yrittäjien palveluista voitaisiin koota ehdotuksia yhteisistä tuote- ja palvelupaketeista, joita valitut luonto- ja kulttuuriteemat yhdistävät. Tästä voisi löytyä lisää eväitä alan toimintaa yhdistävään tiedotukseen ja koulutukseen.

Kestävä asiakassuhde tärkeä myös vientiä kehitettäessä

Kansainvälistymisessä Risto näkee monia mahdollisuuksia. Omassa toiminnassa viennin osuus on kasvanut vähitellen, nykyisin eriä menee viiteen maahan. Riston mielestä asia ei onnistukaan kiireellä. ”Kestävän asiakassuhteen muodostumiseen tarvitaan perehtymistä asiakkaaseen ja molemminpuolista tuntemista”, Risto korostaa. ”Tämähän on ollut Suomessakin maaseudun perinne: asiakkaan kanssa on oltu hyviä tuttuja.” Esimerkiksi vastapuolen vaatimukset ja resurssit olisi molempien tunnettava. Hyvänä Risto pitää sitä, jos asiakkaalla on mahdollista tulla käymään yrityksessä.

Matkoillaan Risto on todennut, että eri maissa maaseudun yrittäjillä on samoja ongelmia. Esimerkiksi Italiassa haetaan kuten Suomessakin ratkaisuja sivuelinkeinoiksi sekä tuotekehityksen tueksi. Yhteyksiä siis kannattaa kehittää. Kansainvälisesti olisi myös seurattava, että eri maissa vaikkapa verotusasiat kehittyvät yrittäjien kannalta tasapuolisesti.


Nuorista kaivataan jatkajia

Tulevaisuutta ajateltaessa Risto pitää tärkeänä nuorten saamista innostumaan käden taitoja vaativista töistä. Puu- ja käsityöalan oppilaitoksia Risto kannustaa paneutumaan puun käyttäytymiseen ja eri puulajien ominaisuuksien osaamisen kehittämiseen. Vaarana on se, että puutavara vain haetaan liikkeestä sen kummemmin asiaan syventymättä. ”Myös kielitaitoa tarvitaan koko ajan enemmän”, Risto toteaa.

Oman yrityksen jatkokuviot ovat Ristolla vielä auki, jatkajan löytämistä on mietiskelty. Ylipäätään Orivedellä kuten monin paikoin muuallakin maalla on se tilanne, että 50-60 -vuotiaille yrittäjille on vaikea keksiä jatkajia. Tukea yritystoiminnan käynnistämiseen on hyvin saatavilla, mutta kustannuslaskelmat panevat helposti miettimään: lainarahalla toimintaa ei saa hevin kannattamaan. Olisi oltava myös runsaasti omaa osaamista. ”Jatkajien löytämisessä olisi hyvä kehittää yhteistyötä oppilaitosten kanssa”, Risto kannustaa.


Lisätiedot:

Risto Telkkä
T:mi Telkkä
Uotilantie 5
35300 Orivesi
puh. 0400 909 511

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry