etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Peura Puukko

Peura Puukko – käsityö- ja palveluyrittäjyyttä

Rakennusalaa 90-luvun alussa koetellut lama ajoi kirvesmiehenä ja muurarina toimineen Jari Kamusen toteuttamaan unelmaansa omasta verstaasta. Valmiin liikeidean sekä yrittäjäkurssin avulla liiketoiminta saikin alkunsa. Nykyään Peura Puukko toimii Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla, ja yritys myy sekä valmistaa käsityönä tehtyjä puukkoja Peura Puukko -tuotemerkin alla. Yrityksellä on noin 300 neliömetrin tilat, joissa sijaitsevat niin verstas, varasto, maalaamo, sosiaaliset tilat kuin tehtaanmyymäläkin. Muita liiketoimintamuotoja ovat askartelu- ja käsityötarvikkeiden sekä liikelahjojen jälleenmyynti ja markkinointi Jarin Markkinointi nimen alla. Valikoimasta löytyy myös puuleluja ja muita puutuotteita Jari-Puulelu -merkin alta.

Puukkojen valmistus on lähes kokonaan käsityövaltaista ja valmistukseen tarvittavat puusepäntyökalut Kamuselta löytyvät omasta verstaasta. Valmistusmateriaaleina puukoissa käytetään visakoivua, pihlajaa, koivua, mäntyä, koivutuohta sekä muuta erikoispuutavaraa. Puukkoja käytetään useisiin erilaisiin tarkoituksiin, joten puukkomalleja löytyy käyttö-, vuolu-, erä- ja lahjapuukoista lapsille soveltuviin ensipuukkoihin. Puukot ovat myös aina uniikkikappaleita; kahta täysin samanlaista ei ole. Kamunen toteaa asiakaspalautteen olleen positiivista. Asiakkailta on tullut kiitosta mm. puukkojen laadusta.

Yritys työllistää Jari Kamusen lisäksi hänen vaimonsa, Anneli Kamusen, joka on tiettävästi ainut puukkoja ammatikseen valmistava nainen Suomessa. Puukkojen teko sujuu häneltä alusta loppuun saakka vankalla ammattitaidolla. Apuna verstaalla toimivat myös perheen lapset. Tyylikkäiden puukkojen valmistus sujuu käsistään kätevältä Matiakselta, vaikkei ikää ole kuin 14 vuotta. Yritys on toiminut yhteistyössä paikallisten koulujen kanssa ja tarjonnut työharjoittelupaikkoja opiskelijoille ja koululaisille. Sesonkiaikaa yritykselle on kesä, jolloin turisteja vierailee paljon tehtaanmyymälässä sekä puukkoverstaalla. Tehtaanmyymälä onkin suosittu tutustumiskohde esim. matkailijaryhmille. Joulusesongin aikaan myydään paljon liikelahjatavaraa sekä muita lahjoiksi tarkoitettuja tuotteita. Asiakaskunta on pääasiassa Suomesta, vaikka jonkin verran tuotteita on myyty myös ulkomaille.

Yrittäjänä toimiminen on Kamusen mukaan haasteellista mutta antoisaa. Yksityisyrittäjän osa ei kuitenkaan ole kadehdittava vaan työssä joutuu repimään paljon irti ”omasta selkänahastaan”. Käsityöyrittäjyydessä on paljon vapautta, mutta koska kyseessä on palveluammatti, niin työssä on myös kiinni aika paljon. Alalla vaaditaan lisäksi asiakaspalvelutaitoa sekä pitkäjänteisyyttä.

Tulevaisuus näyttää Kamusen mukaan valoisalta Peura Puukolle, ja positiivinen asiakaspalaute rohkaisee jatkamaan. Yritykseltä on tulossa muutamia uusia puukkomalleja lähitulevaisuudessa.
Toimialan kehittämisessä hän näkee yhteismarkkinoinnin kehittämisen tärkeänä. Lisäksi Kamunen toivoo enemmän koulutusmahdollisuuksia pienyrittäjille esim. tietokoneiden käytössä ja hyödyntämisessä.

Lisätiedot:

Jari Kamunen/ Peura Puukko
Etelänkyläntie 479 85100 Kalajoki
puh/fax: 08-463038
Anneli: 050-4648619
Jari: 0400-518651
jarin.markkinointi@kotinet.com
www.kotinet.com/jarin.markkinointi

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry