etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Lappi

Lapin luonto luo outoa taikaa, se on kaunis ja vertaamaton…

Monien laulujen sanoissa kuvataan ainutlaatuisia luontoyrittäjyyden mahdollisuuksia Lapissa.

Jokainen vuodenaika on mahdollisuus; kaamos, ruska, yötön yö, keväthankien hohde. Vaihtelevat maisemat merenrannikolta tunturiylängölle, suurine jokineen ja järvineen kiehtovat monen mieltä ja ovat monen lomahaaveen kohde.

Ja luonnon antimet, monet sinällään merkkituotteita; Poro, Tenonlohi, Kukkolankosken siika, tunturijärvien rautu, Kitkan Viisas ja varsinkin sen mäti, hilla ja monet muut pitkien kesäöiden aromikkaiksi kypsyttämät marjat ja yrtit… kaikki vähintään gourmet-tason raaka-aineita herkkusuille ja monelle unohtumaton elämys. Ja kaikki puhtaasta luonnosta.

Lapin kestävä tiheäsyinen puu, Lapin kulta, ametisti, mitä kaikkea löytyykään. Kansainvälisyyttä ei voi unohtaa puhuttaessa lappilaisesta luontoyrittäjyydestä; yhteistyötä yli rajojen Ruotsiin, Norjaan ja Venäjälle sekä turismi joka näkyy.

Ja me Lapissa hyödynnämme mahdollisuuksiamme…

Matkailu on voimakkaimmin kehittyvä elinkeinomme jonka keskeinen vetovoima tekijä on luonto. Matkailu tarjoaa luonto- ja elämyspalvelujen muodossa satoja työpaikkoja. Ravintoloissa lappilaisia raaka-aineita hyödyntävä Lappi a’la Carte on jo käsite. Monelle poron omistajalle matkailu tuo merkittäviä lisäansioita. Matkailun kehitys on niin voimakasta että se on synnyttänyt kysyntää monenlaiselle luontoyrittäjyydelle ympäristönhoidosta lumi- ja jäärakentamiseen.

Maakunnassa tehdään voimakasta kehitystyötä olosuhteidemme ja raaka-aineittemme hyödyntämiseksi. Luonto- ja elämyspalveluita kehitetään yhä enemmän koulutusta, tyky-toimintaa ja virkistyspalveluiden kysyntää palveleviksi.

Keräilytuotteiden lukumäärän laajentaminen, laadun kehittäminen ja jatkojalostaminen ovat panostuksen kohteena. Poimijakoulutus, luomukeräilyalueet ja moninainen tutkimustoiminta antavat pohjaa nykyisten ja tulevien luontoyritysten kehittämiselle.

Poroa ei tietenkään voi sivuuttaa kun puhutaan lappilaisesta luontoyrittämisestä; poronhoito, elämyspalvelut, lihan, sarvien ja nahan jalostaminen työllistää myös monta luontoyrittäjää.

Monen suomalaisen ruokapöytään lähtee kalaa Lapin puhtaista vesistä esim. kalastusosuuskuntien toimesta. Puusta valmistuu kestäviä käyttöesineitä ja koristeita. Puuta, Lapin kultaa ja korukiviämme yhdistämällä syntyy näyttäviä koruja.

Lappilaisen luontoyrittäjyyden kirjo on laaja ja kehittyvä - kannattaa tutustua oheisiin yrityssivuihin.

Lapin liitto

Lapin linkkejä

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry