etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Pirkanmaa

Pirkanmaan maakuntavaakunan väri ja kuvasymboliikka viittaavat jo muinaisina aikoina aluetta asuttaneisiin satakuntalaisiin ja hämäläisiin heimoihin.
Vaakunassa on kuvattuna -kultakentässä punainen turskiskoroinen lakio. Punainen symboloi hämäläisiä, kulta satakuntalaisia kuntia ja korolla viitataan seudun erä – ja kaupankäynnin historiaan.

Varsinkin Ylä-Satakunta oli muinaisista ajoista, aina keski-ajalle saakka maamme vahvinta erätalouden aluetta. Vuosisatojen ajan erätalonpojat harjoittivat metsästys-, kalastus - ja turkiseläinten pyyntiretkiä kauas pohjoiseen asuinseuduiltaan. Hämäläisten eräretkiin viittaa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä – romaaniin sisältyvä kertomus Taula Matista, sillä tunsihan hän maan aina Kuusamoa myöten. Luonto ja luonnon voimista vesi ovat olleet keskeisinä lähteinä raaka-ainetuotannolle - ja voimataloudelle maakunnan kasvukeskusten muodostumisessa.

Pirkanmaan luonto on moni-ilmeinen sisältäen niin laajoja viljelyksiä, metsäisiä harjumaisemia, kuin vesistöjäkin. Eteläiset osat maakunnasta ovat vahvoja maanviljelysalueita, kun taas pohjoisissa osissa harjoitetaan enemmän karja– ja metsätaloutta.

Pirkanmaan nykyinen maakunta ei ole kuitenkaan pelkästään historian heijastuma, vaan se perustuu nykyajan realiteetteihin. Maakunta pitää sisällään useita pienempiä, teollisuuden ympärille muodostuneita kaupunkikeskuksia, kuten Nokia, Vammala, Mänttä, Ikaalinen, Valkeakoski, Orivesi seutukuntineen. Maakunnan ytimessä on yksi maamme merkittävimmistä kasvukeskuksista – Tampere.

Tammerkosken rannalla olleesta pikkukylästä muodostui Suomen tekstiili-, konepaja– ja puunjalostusteollisuuden keskus ja edelläkävijä. Sen vetovoimassa on muodostunut nykyinen Pirkanmaan monikulttuurinen maakunta.
Savupiipputeollisuuden muovaaman pikkukaupungin muureille on kohonnut kansainvälisesti tunnettu moderni monipuolisten palvelujen kaupunkikeskus.
Tampereella on edelleenkin pienen kaupungin kuoret, mutta suurkaupungin sisältö.

Matkailun kasvun ja maaseutumatkailu palvelujen tarjonnan myötä luontoarvot– ja paikalliskulttuurit ovat saaneet uuden merkityksen. Omalla työllään luontoyrittäjät tarinoivat maakuntaa Suomen ja maailmankartalle, kuten sitä tekivät omana aikanaan Kivi, Runeberg, Topelius, Gallen-Kallela, Vikström, Sillanpää, Linna ja monet muut maakunnan kauneutta ja sen ihmisten elämää kuvanneet tarinankertojat.
Muinaisen erätalouden perinteiden voimallisuus on ollut kauaskantoista – historiasta omaksutuille tiedoille ja taidoille pohjautuvat paikallisten luontoyrittäjien jalostamat elämykselliset ohjelmapalvelut, elintarvike – ja käsityötuotteet - keskellä eteläistä Suomea.


Pirkanmaan portaali

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry