etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Uusimaa

Topeliuksen Maamme kirjassa uusmaalainen rusthollari kehui kotimaakuntaansa näin:”jos haluat hyvä herra, parasta maata, niin valikoi Uusimaa. Me olemme kaikista rikkaimmat, ja koko seutumme- Salpausselältä pohjoisessa Suomenlahteen etelässä- on pelkkää viljavainiota, kuin huvitarhaa”.

Uudellamaalla onkin suotuisa asema yhdessä maamme lounaisosien kanssa siinä, että se sijaitsee etelässä Itämeren ja sen lahtien tuntumassa. Ilmasto on leuto ja savikot hedelmällisiä. Täällä on myös maamme suurin väestön ja teollisuuden keskittymä, missä ihmisen toiminta on muovannut luontoa enemmän kuin muualla.Uudellamaalla on merellisyys ja saaristo. On maaseutua, järviä, jokia, luonnonpuistoja ja kartanoita sekä ruukkeja. Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan kulttuurihistoriallisista nähtävyyksistä ovatkin huomattavimpia kaupungit, linnoitukset, kirkot ja kartanot sekä ruukkiyhdyskunnat, museot ja merkittävien kulttuurihahmojen synnyin- ja asuinpaikat.

Etelä-Suomi ja erityisesti Uusimaa ja Itä-Uusimaa toimivat kulkuväylänä itään, mutta alueella on myös paljon matkailukohteita, joiden tarjonta viehättää niin kotimaista kuin ulkomaistakin matkailijaa. On luonnonpuistoja, matkailumaatiloja, omaleimaisia käsityöyrittäjiä, pieniä kyliä ja kaupunkeja. Joet ja meri ovat myös tärkeitä matkailuvaltteja.Johannes Linnankoski kuvaa Uusmaalaisia seuraavasti: Me emme ole herkästi innostuvia, meillä tuskin lienee pään enempää kuin kielenkään sukkeluutta, pikemminkin lienemme sangen keskinkertaisia. Mutta meilläkin sanotaan olevan jotakin: sitkeyttä, syvää vakavuutta, jonkinlaista pyhää työn hartautta ja rakkautta, sitä paitsi oiva annos todellista hyväntahtoisuutta

Uudenmaan liitto

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry