etusivulle etusivulle
etusivulle haku yhteystiedot

Puu


Puu raaka-aineena on klassikko, perinteinen suomalainen materiaali. Yleisimpien puulajiemme männyn, kuusen ja koivun lisäksi maassamme on monia muita, toistaiseksi turhan aliarvostettuja puulajeja, joiden avulla on valmistettavissa yksilöllisiä tuotteita. Tämän ns. erikoispuun hyödyntämisessä on vielä runsaasti kehittämismahdollisuuksia. Puun jalostusasteen kasvattamisessa voidaan tukeutua puusepäntaitoihin.

Luontoyrittäjyyteen kuuluva puun hyödyntäminen on tyypillisesti pienyrittäjyyttä. Tuotteiden valmistuksessa suomalaisia puulajeja pyritään hyödyntämään niille parhaiten sopiviin käyttötarkoituksiin. Valmiissa töissä on nykytekniikasta huolimatta näkyvissä käsityömäisyys ja yksilöllisyys.

Hyvä esimerkki luontoyrittäjyyteen liittyvästä puualan toiminnasta on pienimuotoinen puusepänteollisuus, jossa puun ulkonäköä ja erityisominaisuuksia hyödyntäen valmistetaan esimerkiksi käyttöesineitä, huonekaluja, koriste-esineitä, liikelahjoja, matkamuistoja tai soittimia. Puuta käyttävät myös tervan ja hiilen polttajat. Puiset esineet sopivat hyvin käytettäväksi muun luontoyrittäjyyden yhteydessä, vaikkapa matkailussa.

Puualaan liittyviä keskeisiä toimijoita ja tietolähteitä ovat muun muassa:

Forest.fi
Suomen metsäyhdistyksen ylläpitämä palvelu, jossa metsä- ja puuaiheisia linkkejä sekä metsäalan tuoreimmat tiedotteet.

Metinfo
Metlan tietopalvelussa tietoa metsätilastoista, metsä- ja ympäristöalan lainsäädännöstä sekä metsäalan palveluista.

Metsäkeskukset
Tietoa alueellisista metsäkeskuksista ja niiden tarjoamista palveluista.

Metsäntutkimuslaitos
Edistää tutkimuksen keinoin metsien taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää hoitoa ja käyttöä.

 
Copyright © 2005 Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry